9.4 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
LisalehtLisaleht Rohelised Sõnumid: Ülle-Lea Rebane-Saar pakub ilu vastutustundlikult

Lisaleht Rohelised Sõnumid: Ülle-Lea Rebane-Saar pakub ilu vastutustundlikult

Stina Andok

Keskkonnasäästlikkuse põhimõtted ja tänapäeva salongide ilumaailm ei käi veel käsikäes, kuid Rapla juuksur Ülle-Lea Rebane-Saar on võtnud eesmärgiks anda oma panus parema tuleviku nimel.

Ülle-Lea ütleb kohe, et tema jaoks on jätkusuutlikkus olnud alati väga tähtis ning selline asi nagu prügi sorteerimine on olnud elementaarne. Samal ajal on ta täheldanud, et ilumaailm ei ole veel tänapäeva keskkonnasäästlikkuse põhimõtetega kaasa tulnud ning enamikus salongides satub kogu prügi ühte prügikasti ehk olmeprügisse.
„See, et inimene saab endale ilusa pea, tähendab, et tekib hunnik prügi,“ selgitab ta. Ta räägib, et näiteks triibutamisel kasutatakse fooliumit, kaelapaberit, kemikaale, värvituube, värvituubide pakendeid, vesinikku, šampooni, palsamit, hooldusvahendeid. Lisaks kulub elekter, vesi ning korduvkasutatavad vahendid samuti kuluvad ja jäävad seisma. Kuigi ühe inimese peale ei teki kohe märkimisväärne hunnik pakendeid, tekib see tegusas salongis siiski üsna kiiresti. Üks asi on see, et prügi tekib palju. Teine asi on aga see, et prügi ei sorteerita. „Ei mõelda, mis sellest edasi saab. See on kurb tõsiasi,“ nendib ta.
Alates veebruarikuust kasutab Ülle-Lea oma salongis Wise Waste Collect Eesti MTÜ pakutavat teenust, mis on loodud selleks, et prügi sorteerimine eriti mugavaks teha. Wise Waste Collect töötab selliselt, et igakuise teenustasu eest tuuakse kohale vastavad prügikastid prügi sorteerimiseks ning korraldatakse ka prügi äravedamine.
Seni pidi Ülle-Lea oma salongist pakendid, paberi ja papi ning ohtlikud jäätmed eraldi kogumispunktidesse või konteineritesse viima, nüüd tullakse tema salongi prügile ise järele. Tema salongis on kokku kuus prügikasti: paber/papp, pakend, olmejäätmed, ohtlikud jäätmed, ohtliku jäätmega määrdunud jäätmed, biojäätmed. Juuksed on muuseas olmeprügi, kuna need ei lagune.
Ülle-Lea tõdeb, et teda häiris näiteks suurte konteinerite puhul asjaolu, et kuigi tema oli hoolas ja sorteeris, aga kui keegi teine viskas mõtlematult paberikonteinerisse näiteks banaanikoore, on kogu konteiner raisatud ressurss, kuna olmeprügiga segunenud prügi viiakse olmeprügisse ega jõua ümbertöötamisele. Paljud aga seda ei tea või ei mõtle sellele.
„Minu põhimõte on see, et tahan, et minu salongi pakend jõuab õigesse kohta. Tahan vastutustundlikult tegutseda,“ selgitab ta. Ülle-Lea on võtnud eesmärgiks jõuda selleni, et 2021. aastaks on tema salong 90% ulatuses vegan ehk loodusega kooskõlas salong, kus tooted on loomasõbralikud ja pakendid töödeldavad. Ta nendib, et ilumaailmas tegutsedes kahjustab ta paratamatult keskkonda, kuid on võtnud oma missiooniks püüda seda kahjustada võimalikult väikeses ulatuses.
Ülle-Lea soov on, et klient muutuks ka teadlikuks ja nõuaks iluteenindajatelt kohusetundlikkust. „See on elementaarne. Isegi minu kolm alla viieaastast last oskavad prügi sorteerida,“ ütleb ta. Prügikastid on kõik piltidega markeeritud ja lihtsasti mõistetavad.
Uuele süsteemile üleminek ei ole suur lisavaev. „Tuleb võtta vastu otsus,“ julgustab Ülle-Lea. Sorteerimine ise on hõlpsasti õpitav, prügikastid tuuakse kohale ja prügi viiakse ära. Ise tuleb ainult pakendid läbi pesta.
Tänapäevases ja keskkonna peale mõtlevas salongis tuleb klientidel iluteenuste arvele juurde maksta kaks eurot teenustasu prügi käitlemise eest. „Mille eest nad maksavad? Et tulevik oleks parem,“ on Ülle-Lea resoluutne.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare