7.7 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSMärjamaa kurepuu sai uue pesaaluse

Märjamaa kurepuu sai uue pesaaluse

Reet Saar

Mullu sügisel ajas torm lehise otsast alla Märjamaal Haimre puiesteel olnud kurepesa. Selle puu külge seovad noorpaarid pulmapäeval oma linte. See puu on alevis üks maamärke ja kurgede korteriolud ei jäta kohalikke elanikke ükskõikseks.

Juba sügisel hakati rääkima, et kurepaarile on vaja ehitada uus pesaalus ja kevadel võttiski Märjamaa vallavalitsuse majandusbrigaad asja ette. Appi kutsuti kohalikus päästekomandos töötav Raul Roosileht, kes tegeleb ka ohtlike puude langetamisega ning kellel on keerulistes oludes töötamiseks vajalikud vahendid ja kogemused.
Laupäev, 14. märts oli päikseline, kuid puhus kõlekülm tuul. Enne kella 10 oli kõik vajalik lehise juurde toodud ja Riho Kivinurme tõstuk sõidutas Raul Roosilehe kõrgusse. Tema koos paarimehega paigaldas kaheksa aasta eest ka eelmise kurepesa.
Vana pesa toetus ladvaokstele ja oli kinnitatud nende külge. Sealt murdus see lõpuks lahti. Uus pesaalus sai teistsuguse ja toekama tehnilise lahenduse. Seekord kruviti esmalt kaks kolmnurkset tuge puutüve külge ja nende peale tõsteti neljast nurgast toestatud platvorm.
Roosileht oli juba eelnevalt puu otsas käinud ning plaani teinud. Eeltöö oli täpne ja ladvas laabus kõik õlitatult. Puu all seisvatele abilistele tõi lähikonnas elav naine külma tõrjumiseks sooja teed. Termosetops sõitis koos puitmaterjaliga ka üles töömehe juurde. Sellegipoolest olnud tal üleval enam kui kolme tunni jooksul kõleda tuule käes toimetades ikka päris külm.
Mis oli puuladvas tegutsedes raske? Roosileht ei kurtnud millegi üle, nentis vaid, et üleval mitmekesi tegutsema ei mahu. Lahendus oli tal olemas, aga paigaldamine oli lihtsalt füüsiliselt raske, sest pesaalus tehti seekord tugevamast materjalist. All olnud abilised aitasid köiest sikutades rasket platvormi tugede peale tõmmata.
Toimuv ei jätnud möödasõitjaid ja -kõndijaid ükskõikseks. Tuldi juttu ajama ja tehti pilti. Hiljem on lausutud tehtu eest tänusõnu.
„Üks Märjamaa traditsioon on mõneks ajaks jälle päästetud,“ võttis vallavalitsuse majandusspetsialist Gert Laidsaar toimunu kokku.
„Loodame, et kured võtavad uue pesa omaks,“ ütles Raul Roosileht. Ta lisas muheledes, et eelmise korra abilistel sündisid pärast seda lapsed.

Vaid pool nädalat pärast pesa ehitamist hakkasid tulema teated, et esimene kurg on kohale jõudnud. Tema kaaslane saabub tavaliselt paar nädalat hiljem.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare