-1.7 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
RSRapla reguleerib kobraste arvukust

Rapla reguleerib kobraste arvukust

Katri Reinsalu

Veebruarikuus otsustas Rapla vallavalitsus anda Rapla valla jahiseltsile õiguse reguleerida Vesiroosi tervisepargis ja Vigala jõe ümbruses elavate kobraste arvukust. Kolme nädalaga on tabatud 11 kobrast.

Rapla vallavalitsuse poolt välja antud korralduse kohaselt on koprad oma elutegevusega põhjustanud Vesiroosi tervisepargis ja Vigala jõe ääres mitmeid probleeme. Korralduses kirjutatakse, et koprad hävitavad nii jõe ääres kui ka inimeste aedades puid ning tekitavad Vigala jõe kaldas varisemisohtlikke olukordi. Samuti tuuakse välja, et jõe kaldad on kobraste tegevuse tõttu kohati tugevasti üle ujutatud.
Sellest tulenevalt anti 17. veebruaril Rapla valla jahiseltsile õigus kopraid mainitud piirkonnas püüda. Õigus kopraid püüda on jahiseltsil kuni 15. aprillini.
Järelevalvespetsialisti Aime Linke sõnul on keeruline öelda, kui suures mahus kobraste arvukust vähendatakse. Konkreetseid arvulisi eesmärke püütavate loomade osas vallavalitsus seadnud ei ole. Ta lisas, et keeruline on ennustada, kui palju kopraid jahiseltsil kinni püüda õnnestub.
Linke kinnitab, et kobraste arvukuse reguleerimise otsust kaaluti ka looduse mitmekesisuse säilitamise seisukohalt ning selle tagamiseks anti korraldus välja ainult kindlaks perioodiks.
Mõistagi oli vallavalitsuse korralduses kirjas, et tiheasustusalal ei tohi kobraste püüdmiseks kasutada tulirelvi.
Rapla valla jahiseltsi juhatuse liige Aare Ader ütles, et kopraid püütakse Rapla linnas raudadega ehk lõksutades. Üldiselt on ööpäevas väljas 4-6 rauad. Ader lisas, et jahiseltsi esmane prioriteet on ohutuse tagamine. Seepärast on omavahel kokku lepitud, et üldjuhul ei panda raudasid kohtadesse, kus inimesed väga tihedalt liiguvad ehk siis näiteks vahetult radade äärde.
Lisaks pannakse rauad sisse õhtul ja võetakse hommikul välja. Seda just koduloomade ohutuse pärast. Ader ütles, et paraku ei saa eeldada, et kõik koerad on rihma otsas. Vältimaks olukorda, kus lahti pääsenud veelembene koer võiks ohtlikku olukorda sattuda, päeval raudasid ei kasutata.
Selle nädala alguse seisuga on püütud 11 kobrast. Kobraste püüdmiseks on jahiseltsil jäänud veel viis nädalat. Ader ütleb, et aprilli keskpaigaks võiks püütud loomade arv olla paarkümmend. Ta on kindel, et ka pärast sellise hulga püüdmist jääb neid veel omajagu loodusesse alles.
Jahimehena on tema seisukoht, et looduses peab olema mitmekesisus ja kõiki loomi ei saa kinni püüda. Samas aga on selge, et kobras ei hinda puu väärtuslikkust enne, kui selle maha võtab ja hävitab, seda ka näiteks parkides ja koduaedades. Jõe ääres elavatele inimestele teeb mõistetavalt pahameelt, kui nende õuest õunapuud maha võetakse, tammi ehitamise tulemusel aed üle ujutatakse või truubid kinni jäävad.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare