14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArvamusTasakaalu leidmine mõistuse ja südame vahel

Tasakaalu leidmine mõistuse ja südame vahel

Helerin Väronen

Heitsin pilgu peale, et kas midagi on seni täppi läinud tarohoroskoobist, mille aasta alguses tegin. Kuigi pandeemiat ma ei ennustanud, on üht-teist siiski täide läinud. Näiteks see, et kõige edukamad on sel aastal kliimaaktivistid ja looduskaitsjad.
Praegu ongi nii, et range karantiiniga riikides õhu­saaste väheneb, paljud tehased töötavad vähendatud võimsusega või seisavad üldse, nii et reostus väheneb ja loodus saab puhastuda (hea näide on Veneetsia kanalite vesi).
Horoskoop algas sõnadega, et aasta tuleb maailmale katsumusterohke ja väsitav, kuid edukad on need, kes muutustega kiiremini kohaneda suudavad. Tundub, et see on täppi läinud. Kirjas oli ka lause, et käes on aeg olemasolevat hinnata. Ja tõesti, just nüüd väärtustame seda, mis meil alati on olemas olnud, kuid kiire elu tõttu oleme seda võtnud enesestmõistetavana.
Eesti kohta ennustasin, et tervishoiusüsteemil läheb sel aastal hästi ja kirikute tähtsus kasvab. Tavapärasest rohkem leitaksegi lohutust ja tuge usust ning eesliinil olevatest tervishoiutöötajatest on saanud meie kangelased. Ja õhus on lootus, et just eestlane leiab koroonaviiruse vastu ravimi, nii täitub ennustas, et Eesti saavutab edu milleski, millele terve maailm kaasa juubeldab.
Ka kokkulepete lõppemisi on ette tulnud mitmel tasandil ja ilmselt tuleb neid veelgi ning samuti on valitsus ühtsem, kui veel mõni aeg tagasi. Ühine vaenlane liidab.
Aprilliks olen ennustanud hirmu kuhjuvate võlgade ees, mille tõttu paljud loobuvad seltskondlikust tegevusest. Sisuliselt võib öelda, et see ennustus on juba täitunud. Kas alates maikuust läheb elu jälle paremaks, seda näitab vaid aeg.
Sellest horoskoobist ajendatuna ladusin tarokaarte, et teada saada, mida koroonaviirus endaga Eestile kaasa toob. Alljärgnev ei pretendeeri tõele, pigem tasub seda võtta kui meelelahutust, kuid ehk on siit ka midagi kõrva taha panna.
Praegust seisu iseloomustav kaart tõdeb, et aeg on elusid muutev, soodsaid otsuseid aitab teha küpsus ja ettenägelikkus. Kui tundub, et edasiliikumiseks on mitmeid radu ja õiget ei oska valida, tasub kuulata oma südant ja intuitsiooni. Üheks märksõnaks on ka pühendumine. Tõesti, need, kes praegu eesliinil meie kõigi heaolu nimel tööd teevad, teevadki seda pühendunult.
Hiljemalt juuni lõpuks peaks viirus Eestist kadunud olema. Ühiskonna tavapärasele rajale saamine võtab aega ja kõvasti tööd, kuid see on saavutatav. Mõjud majandusele on aga pikaajalised ja järgnevad neli aastat võime olla olukorras, kus domineerimas on omandihimu, pahatahtlikkus, ihnsus ja omakasupüüdlikkus. Rahast saab manipuleerimisvahend.
Küsimusele, kuidas sellest materiaalsuse halvast mõjust pääseda, sain vastuseks kaks kaarti – mõistust esindava kuninganna ning emotsioone ja suhteid esindava kuninga. Huvitav on see, et tegelikult peaksid naised olema emotsionaalsemad ja mehed juhinduma rohkem mõistusest. Praegune olukord nõuab aga südame ja mõistuse koostööd: piirangutega leppimist, kaine mõistuse säilitamist kriisis, sallivust, mõistmist, teiste aitamist ning leidlikku lähenemist.
Hoidmaks Eesti majandust elus, tuleb riigil oma veendumuste eest seista ka siis, kui seistakse vastamisi ründava kriitikaga, ning lühiajalise kasu nimel ei tasu ühtegi sammu astuda (see kehtib ka üksikisikute puhul, kiirlaen ei ole lahendus).
Selleks, et üksikisikuna aidata eriolukorra kiirele lõppemisele kaasa, tuleb kuulata võimulolijat meest (lisakaart andis mõista, et tegemist on Jüri Ratase ja tema juhitava valitsuskomisjoniga), vähem muretseda, elust rõõmu tunda ning keskenduda oma perele ja kodule.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare