5.7 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
RSTerviseamet käivitas valveperearstikeskuste süsteemi

Terviseamet käivitas valveperearstikeskuste süsteemi

Katri Reinsalu

Eelmisel nädalavahetusel käivitus sotsiaalministeeriumi ja Eesti Perearstide Seltsi, Terviseameti ning haigekassa koostöös valveperearstikeskuste süsteem. See on ettevalmistus olukorraks, kus osa perearstikeskusi võivad personali haigestumise tõttu ajutiselt patsientidele kättesaamatuks jääda.

„Valmistume olukorraks, kus perearst või kogu keskuse meeskond haigestub ja keskus peab töö peatama ning nimistu teenindamise üle andma. Keskusi käivitatakse vastavalt vajadusele järk-järgult. Väljaspool perearstikeskuse tavapärast tööaega on haigestumisel inimese jaoks esmane kontakt jätkuvalt perearsti nõuandeliin 1220, kust on võimalik inimene vajadusel suunata valveperearsti poole,” selgitas Terviseameti meediasuhete nõunik Eva Lehtla.
Lehtla sõnul on kõikides maakondades nn valvekeskused koostöös Eesti Perearstide Seltsiga kaardistatud. Ta kinnitas, et valmisolek valveperearstikeskuse käivitamiseks on ka Rapla maakonnas olemas. Infot, millised on Raplamaa konkreetsed valveperearstikeskused, Terviseamet aga ei avalda.
Nõuandeliinile nädalavahetusel helistades suunatakse ajavahemikus 8-18 inimese COVID-19 testimisvajaduse tuvastamiseks valveperearstikeskusse. Samal ajavahemikul on avatud ka mobiilsed proovivõtupunktid. Perearst suunab patsiendi testimisele, kui selleks on meditsiiniline näidustus.
Eesti Perearstide Seltsi juhi Le Vallikivi sõnul võimaldab valveperearstikeskuste järk-järguline käivitamine lähtuvalt pandeemiaolukorra vajadustest tagada inimestele perearstiabi üle kogu Eesti ning jätta kiirabi- ja haiglasüsteem vaid tõsisemate abivajajate tarbeks.
„Vajadusel suunatakse hättasattunud perearstikeskuse telefonid ja e-kirjad edasi valvekeskusesse ning luuakse võimalus ka ägedate haigete vastuvõtuks,“ selgitas dr Le Vallikivi. „Ka valvekeskustes on eelistatud kaugkontaktid, kohale kutsutakse patsient ainult juhul, kui tervislik seisund seda nõuab ning kohtumine peab jätkuvalt olema eelnevalt kokku lepitud.”
Kõikidele ägeda haigusega pöördunud inimestele antavat abi loetakse vältimatuks abiks. Ravikindlustamata inimestele vältimatu abi andmist rahastab haigekassa. Need ravikindlustatud inimesed, kel pole oma perearsti, võivad pöörduda lähima perearstikeskuse poole. Pöörduda tuleb telefoni teel. Keskusesse kutsutakse patsient kohale ainult juhul, kui patsiendi tervislik seisund seda nõuab.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare