6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSTööandjad tunnevad aktiivset huvi töötasu hüvitiste vastu

Tööandjad tunnevad aktiivset huvi töötasu hüvitiste vastu

Siim Jõgis

Reedel, 20. märtsil jõudsid avalikkuse ette Eesti Töötukassa töötasu hüvitise maksmise põhimõtted. Töötukassa Raplamaa osakonna juhataja Ilvi Pere ütles, et kuigi taotlusi hüvitisele saab esitada alles aprillis, on ettevõtjad juba praegu näidanud selle vastu üles aktiivset huvi.

Pere selgitas, et hüvitise eesmärk on lükata edasi või paremal juhul isegi hoida ära koondamisi. Praegusel majanduslikult keerulisel ajal seisavad paljud ettevõtted küsimuse ees, kuidas see üle elada. Ühe variandina nähakse võimalust taotleda Töötukassa töötasu hüvitisi. Ilvi Pere avaldas lootust, et kanalid taotluste esitamiseks avanevad e-töötukassa vahendusel 6. aprillil, kuid see ei ole veel kindel. “Kindlasti tehakse e-töötukassa vahendusel kanalid taotluste esitamiseks lahti aprilli esimestel nädalatel,” sõnas Pere.
Taotluse esitamisele järgneb viiepäevane menetlemise periood. Töötukassa veebilehel seisab selgitusena: “Töötasu hüvitist makstakse töötajale, kelle tööandja tegevus on erakorralistest asjaoludest tulenevalt oluliselt häiritud. Hüvitis tagab töötajatele sissetuleku ning aitab tööandjatel ajutised raskused üle elada, et ei peaks töötajaid koondama või tegevust lõpetama.”
Toome siinkohal Töötukassa veebilehelt välja hüvitise maksmise põhimõtted.

Hüvitist makstakse, kui tööandja on olukorras, mis vastab vähemalt kahele tingimusele kolmest:

1. Tööandja käive või tulu on sellel kuul, mille eest hüvitist taotletakse, langenud vähemalt 30% võrreldes eelmise aasta sama kuu käibe või tuluga.
2. Tööandjal ei ole vähemalt 30% töötajatest kokkulepitud mahus tööd anda.
3. Tööandja on vähemalt 30% töötajatest vähendanud töötasu vähemalt 30% või alampalgani.

Tööandja peab vastama neile tingimustele selle kuu seisuga, mille eest töötasu hüvitist taotletakse. Töötajad peavad olema tööl töölepinguga. Hüvitist makstakse neile töötajatele, kellele ei ole tööandjal kokkulepitud mahus tööd anda või kelle töötasu on vähendatud. Hüvitise suurus on 70 protsenti töötaja keskmisest kalendrikuu töötasust. Hüvitise maksimumsuurus on 1000 eurot. Tööandja peab lisaks maksma töötajale töötasu vähemalt 150 eurot. Töötukassalt ja tööandjalt kokku saab töötaja vähemalt alampalga ehk 584 eurot. Oluline on ka välja tuua, et kuigi taotluse peab esitama tööandja, makstakse hüvitis otse töötaja pangakontole.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare