-2.8 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
RSRaplamaa hooldekodudes koroonaviirust seni tuvastatud ei ole

Raplamaa hooldekodudes koroonaviirust seni tuvastatud ei ole

Stina Andok

Vabariigi valitsus on otsustanud järjepanu laustestida kõikide hooldekodude töötajaid ja hoolealuseid. Laustestimise läbinud Raplamaa hooldekodudes on tulemused olnud negatiivsed, teised hooldekodud järgivad ettekirjutusi ja ootavad oma korda.

Koroonaviiruse laustestimine on Raplamaal läbi viidud Juuru, Hageri ja Rapla hooldekodus. Rapla hooldekeskuse juhataja Anne-Ly Pedaja ütleb, et 30. märtsil testiti nende kliente, personali ning sotsiaalkorteris elavaid inimesi. Tulemused olid kõik negatiivsed. Laustestimist peab Pedaja oluliseks: „Kõik hooldekodud vajaksid testimist, et tagada kindlustunne nii töötajatele kui ka klientidele. Samuti on oluline teha test uue töötaja töölevõtmisel, et säiliks viirusevaba keskkond majas.”
Viiruse leviku tõkestamiseks ja eriolukorrast tulenevalt on hooldekodudele seatud range külastamise keeld. Rapla hooldekeskus pakub olukorra leevendamiseks ja kontakti säilitamiseks võimalust suhelda Skype’i rakenduse teel. Üldiselt on nii pereliikmed kui ka hoolealused olnud Pedaja sõnul mõistvad.
Juuru hooldekodu juhataja Merle Lemberi sõnul võeti kõigilt hooldekodu töötajatelt ja hoolealustelt proov 31. märtsil. Päev hiljem oli juba vastus teada – kõik tulemused olid negatiivsed. „Muidu oleme ikka hästi positiivsed, seekord aga negatiivsed,” ütleb ta lõbusalt. Lember kinnitab, et testimises osalesid kõik töötajad, ka need kutsuti kohale, kellel ei olnud tööpäev. Enne ega pärast testimist ei ole kellelgi koroonaviiruse sümptomeid avaldunud. Lember juhib ka Kaiu hooldekodu ning ütleb, et seal pole seni samuti olnud põhjust kahtlustada koroonaviiruse levikut. Millal laustestimisega Kaiu hooldekodusse jõutakse, Lember öelda ei osanud.
Hageri hooldekodu juhataja Urmas Soomere kinnitab samuti, et eelmisel nädalal testiti kõiki hooldekodu töötajaid ja hoolealuseid ning tulemused olid negatiivsed. Enne laustestimist lasid end testida kaks hooldekodu töötajat, kes olid käinud välismaal, kuid testid olid ka siis negatiivsed.
Teistes hooldekodudes ei ole laustestimist veel tehtud, kuid mõningatel juhtudel on ka teistes hooldekodudes inimesi koroonaviiruse suhtes testitud. Kehtna valla haridus- ja sotsiaalala abivallavanema Katrin Velleste sõnul on tänaseks Järvakandi hooldekodus testitud ühte hooldajat, kellel esinesid haigussümptomid. Tema proov oli negatiivne. Kuna teistel hooldekodu töötajatel ja ka hoolealustel haigussümptomeid avaldunud ei ole, ei ole ka Velleste sõnul plaanis rohkem testimist läbi viia. „Testimist vajalikuks ei pea, kuna pole teada ka vastuste õigsus, millal test täpselt tõeseks muutub,” ütleb ta.
MTÜ Elupuu juhatuse liige Rein Järvik, kes peab Kehtna vallas Kalbu külas hooldekodu, ütleb, et seni on kriisiaeg kulgenud hooldekodus rahuldavalt. Nüüdseks on olemas ka vajalikud kaitsevahendid ning järgitakse kõiki ettekirjutusi. Seni on sealses hooldekodus testitud kolme töötajat, kelle puhul oli tulemus negatiivne.
Märjamaa vallas asuva Kuuda hooldekodu juht Aleksander Koch kinnitab, et ka nende töötajatest kahel avaldusid sümptomid ning nad käisid testimas, kuid tulemused olid siiski negatiivsed. Kochi sõnul on ettekirjutustest tulenevate piirangute tõttu pisut probleeme olnud, seda nii külastajate poole pealt kui ka hoolealuste endi hirmudega, kuid üldjoontes on siiski toime tuldud. Laustestimise kasuteguri osas jääb Koch kahtlevale seisukohale, kuid nendib, et keelata ta seda ei saa ega soovigi.
Vigala hooldekodu juhataja Riina Viibuse sõnul ei ole sealses hooldekodus kellelgi koroonasümptomeid esinenud ning testimist läbi viidud ei ole, kuid ettekirjutusi järgitakse ikka. „Teeme kõik, mis teha saab,” kinnitab ta. Viibuse sõnul tuleb neile kasuks, et tegemist on väikese hooldekoduga, kus ollaksegi nagu pere. Samuti ütleb ta, et sarnaselt praegusega on käitutud ka varem, kui on olnud gripihooaeg. Laustestimise vajalikkuse osas jääb Viibus kahtlevale seisukohale, öeldes, et kui täna testitakse, ei tähenda see, et homme ei või haigeks jääda. „Nähtamatu vaenlasega on võimatu võidelda,” tõdeb ta.

3 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare