-1.7 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
ArtikkelUuskaubi talu pakub tervist taimedest

Uuskaubi talu pakub tervist taimedest

Helerin Väronen

Märjamaa vallas Vängla külas asub Uuskaubi talu, kus tegeldakse ravimtaimede kasvatamisega. Esimene partii ravimtaimi läks Sirje ja Hillar Aiaotsal müüki 1999. aasta sügisel.

Varem olid nad 1990. aastal alustanud töölkäimise kõrvalt traditsioonilise väiketalupidamisega – mõni lehm, sead, kanad, mõni hektar teravilja. Paraku oli selle tasuvus väike ja laiendamiseks puudusid paaril vahendid. Nii tekkis neil mõte leida alternatiivne tegevussuund. Selle leidmisele aitas kaasa kohtumine Kubja ürditalu pererahvaga, kes olid alustanud ravimtaimede kasvatamist ja pakendamist tänapäevasemal tasemel.

Hetkel on Uuskaubi talu toodanguvalikus 55 erinevat toodet, neist 40 üksiktaime ja 15 teed. Suurim partner on pererahvale ravimite hulgimüügifirma Magnum Medical AS, kelle vahendusel on Uuskaubi toodetel võimalus jõuda kõigisse Eesti apteekidesse. Kohti, kus Uuskaubi tooteid müügil, on veelgi – aastaid on nende kaup olnud saadaval Pärnu turul ja Tartu turuhoones. Hea koostööpartner on Looduspere OÜ, kelle Pirita Selveri, Viru Keskuse, Tartu Lõunakeskuse ja Tartu Kvartali keskuse poodides Uuskaubi tooted müügil on. Pikaajaline koostöö on neil ka kauplusega Loodusand Tallinnas Nõmmel.
Märjamaal müüb nende teesid Lemmiku kauplus ning Raplas võib nende tooteid leida Väärt Raplamaa Toote (VRT) ja Süstiku kauplusest. VRT poes on Uuskaubi tooted alates eelmise aasta sügisest. Müügi kohta arvavad Aiaotsad, et alguse kohta pole vigagi, eriti hea müük oli jõulude eel.
Pererahva sõnul annavad uute teede valmistamiseks inspiratsiooni taimed ise. „Eelmisel suvel ei väsinud silm imetlemast üheaegselt õitsevaid kassinaerist, üheksavägist, rukkilille, saialille – maitseks veel piparmünti ja mustasõstralehti ja nii valmiski Vigala õite tee. Viimasel ajal oleme “ära kasutanud” mitmeid kohalikke sündmusi, et valmistada ka meeneks sobiv tee. Nii on valminud “Rongisõidu tee” – Tallinna-Virtsu raudteeliini likvideerimise 50. aastapäevaks, “Peru kooli tee” Peru kooli kokkutulekuks, “Rahvamaja tee” Vana-Vigala rahvamaja 30. aastapäevaks.
On päris huvitav leida taimi, kes vastava sündmusega seostuksid, kujundada vanade fotode abil teekarp ja koostada vastav tekst,“ sõnas Sirje, lisades eelnevale veel „Sidrunimaitselise tee“, mille koostises on mõnevõrra uudne taim sidrunbasiilik, lisaks veel sidrunmeliss ja naistenõges. Ja Haapsalu muuseum tellis neilt „Valge daami tee“, kuhu Aiaotsad püüdsid leida valgeid ja naiselikke taimi nagu valge ristik, pärnaõis, sidrunmeliss, põldmarjaleht, jõemünt.
Kogu Uuskaubi talu maa on mahe ja kõik seal kasvanud taimed on ka mahedad. Lisaks sellele korjavad Aiaotsad taimi looduslikelt korjealadelt, mis samuti on põllumajandusameti poolt kontrollitud ja mahedaks tunnistatud. Nii on Uuskaubi tooted valmistatud mahedalt kasvatatud kohalikest taimedest. Erand on üksnes islandi käokõrv, mille kasvukohti lähiümbruses ei leidu ja seda käivad Aiaotsad korjamas Kullamaalt.
Oma teadmised ja oskused taimekasvatuseks on saanud Sirje ja Hillar EPA-st, Hillar on õppinud agronoomiks ning Sirje ökonomistiks-organisaatoriks. Mõlemad on eluaeg tundnud huvi taimede ja looduse vastu ning nad on osalenud ka ravimtaimede ja mahetootmise alastel koolitustel TÜ farmaatsiainstituudis ja mahetootmisega tegelevates taludes. Lisaks loevad mõlemad pidevalt raamatuid ravimtaimedest ning suhtlevad teiste selle ala tegijatega.
Kuna mõlemad on pensionieas, ei sea Aiaotsad suuri sihte edaspidiseks ja on rahul, kui veel mõneks aastaks suudaksid säilitada olemasoleva taseme.
Praeguse eriolukorra kohta arvab Uuskaubi pererahvas, et tegemist on veel arusaamatu ja etteaimamatu olukorraga. Ühest küljest peaks huvi ravimtaimede vastu jätkuma, samas on mitmed poed suletud või lühendanud lahtiolekuaegu. Kaupluste tellimused on vähenenud, aga turgude osa suurenenud. Aiaotsad on kindlad, et kevadel tahavad nad ravimtaimekasvatusega ikka jätkata.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare