8.3 C
Rapla
Teisipäev, 16 apr. 2024
RSVRT pood plaanib raskustele vaatamata jätkata

VRT pood plaanib raskustele vaatamata jätkata

Helerin Väronen

Märtsis saatis Väärt Raplamaa Toote MTÜ juhatuse liige Rikka Toman tootjatele kirja, et küsida arvamust, mil moel peaks tootjate arvates MTÜ kriisi ajal edasi tegutsema. Eelkõige ootas juhatus vastust küsimusele, kas sulgeda pood lõplikult või mitte.

Ka varem on VRT seisnud silmitsi raskete olukordadega, kuid neist on välja tuldud. Varasemate võlgade osas tegi juhatus otsuseid üksi, aga seekord soovitakse kõik otsused teha tootjatega koos.
Poe sulgemiseks oleks vaja kokku kutsuda koosolek, mida aga praegu teha ei saa. Veebipõhine koosolek eeldab kõigi tootjate osalemist, kuid selle saavutamine on praktiliselt võimatu ja liiga energiamahukas. Samas tingis Tomani sõnul tootjatele kirja saatmise asjaolu, et eriolukorra väljakuulutamise järel tekkis osa tootjate hulgas paanika, kes hakkasid nõudma, et Toman maksaks kohe ära kõik summad, kuigi MTÜ-l on aruandepõhine arvestus. Unustati ära, et MTÜ-s annavad tööülesanded ja majandamisstrateegia juhatusele kõrgema organina tootjad ise. Tomani sõnul täitis kiri oma ülesande ja need tootjad vabandasid.
Kirjas seisis, et poe alles ja avatuks jätmine tähendaks seda, et esialgu poe võlad tootjate ees suureneks, kuni olukord paraneb ja saab hakata võlgu taas likvideerima. Samas tõi Toman välja, et Tallinna mnt poe sulgemine ei pea tähendama automaatselt MTÜ tegutsemise lõpetamist, e-pood ja riiulid Coopi kauplustes jäävad ikka alles.
Need, kes kirjale kohe vastasid, olid üksmeelsed, et poega tuleb jätkata. Toetavat õlga jätkamiseks on VRT pood saanud mitmelt poolt. Riik on tulnud appi ja käibemaksu maksmist saab ajatada intressivabalt.
Tomani sõnul saadavad nad kindlasti oma abipalve teele kriisi abipaketi saamiseks, et põhikulud saaks tasutud. Valdki on omalt poolt suunised saatnud ning majaomanik on rendi tasumisega vastu tulnud, andes kriisiperioodi rendimaksetele pika maksetähtaja, mida saab vastavalt vajadusele üle vaadata. Abistava käe on ulatanud RAEK, kes on abi pakkunud projekti kirjutamisel, millega saaks raha turundamiseks ja MTÜ edendamiseks.
Toman ise on MTÜ ja poe edasise tegutsemise suhtes positiivselt meelestatud ja teab, et VRT tuleb ka praegusest olukorrast välja. Järgneva kahe aasta tegevusplaan on MTÜ-l paigas. Näiteks plaanitakse kodulehekülge edasi arendada, viia VRT reklaam televisiooni, nii et Rapla ajalugu seotakse tootjaga ning reklaami esitaks, lugusid räägiks mõni Rapla kultuuritegija.
Tootjate riiulitega, mis praegu on ainult Rapla Coopis, tahetakse jõuda üle kogu Eesti ning samuti lennujaama, sadamasse ja Balti jaama. Eesmärgiks on võetud ka erinevate laatade (lastelaat, kodukokkade-tootjate laat Nõiamäe jaanitulel) muutmine traditsiooniks.
Kuigi VRT pood on suletud, saab ostusoovist Tomanile teada andes siiski poodi külastada. Samuti on võimalus tellida tooteid e-poe kaudu ning osa tootjate kaubad on müügil ka kohtades, mis ei ole suletud. Näiteks Uuskaubi talu teesegusid saab apteekidest. Nii et võimalused soetada Raplamaist toodangut on jätkuvalt olemas.

*

Tootjate arvamused VRT poe jätkamise kohta

Kalmer Kaer, Kalmeri Meistrikoda: Poe jätkamine annab võimaluse olukorra paranedes rahval edaspidigi tarbida just seda Raplamaa tootjate kaupa ja soetada seda just ühest toredast kohast. See pood annab võimaluse lihtsamalt leida teed tootjateni/kaupadeni, kelle või mille olemasolu enne ei teadnudki

Heili Randmaa: Kuna enamik asju poes on sellised, mis ajaga halvaks ei lähe ja raha ei küsi ning sellist imelist käsitööpoodi ma rohkem Raplamaal ei tea, siis oleks kahju, kui pood sulguks. Poel on olemas koduleht ja Facebooki leht, kus asju müüa ja tulla selle raske ajaga toime. Minul on seal müügil käsitööna valminud helkurpaelast valmistatud ehted ja käevõrud, mis seistes seal raha ei küsi ning samuti pole see minu peamine sissetulek. Seega olen kindlasti selle poolt, et see vahva poeke koos supertubli seltskonnaga ikkagi jätkata suudaks. Niigi on raske olukorra tõttu palju firmasid sunnitud oma tegevuse lõpetama. Loodan väga, et selline käsitööd väärtustav ja ka teiste inimesteni toov pood jääb alles. Olen kahe käega nende poolt.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare