-2.8 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
ArtikkelAasta ema on kõigist tiitlitest kõige erilisem

Aasta ema on kõigist tiitlitest kõige erilisem

Helerin Väronen

Pühapäeval oli emadepäev ja sel aastal tuli see päev paljudele teistmoodi. Oli neid, kes üle pika aja nägid oma lapsi, kuid oli ka neid, kes sel päeval telefonikõnedega leppima pidid. Suuri tänuüritusi emadele pidada ei saanud, kuid ega see tähenda, et aasta ema tiitlid Raplamaa valdades välja andmata jäid.

Maria ja tema abikaasa Marek Mettase peres kasvab kolm poissi: Karl-Gusthav, Richard Roland, ning Karl Mathias. Foto: Tiia Saart

Rapla valla aasta emaks valiti Maria Mettas, keda ennekõike teatakse TaevaniMaani Meistrikoja perenaisena. Just seal üllatati teda ka valla poolt tiiti kätteandmisega. Selle hetke emotsioonide kohta sõnas Maria, et need olid ülevad veel pikalt pärast külastust. “Tegelikult ikka pisar on silmas, tänu on südames. Jalg all väriseb, aga hing heliseb. Nii suurt tunnustust ei saa just iga päev – väga uhke tunne on. Olen täiesti pahviks löödud,” rääkis Maria.
Maria ja tema abikaasa Marek Mettase peres kasvab kolm poissi: 7-aastased kaksikud Karl-Gusthav ja Karl Mathias ning pere pesamuna 5-aastane Richard Roland. Lisaks neile on tihti perega koos Mareki vanem poeg Georg Martin.
Maria on ka väljaspool kodu energiline ja otsib väljakutseid. Ta kuulub MTÜ Ettevõtlikud Naised Raplamaal aktiivsesse liikmeskonda ja selle juht Katrin Klaebo oligi see, kes Maria armastust, hoolsust ja ettevõtlikkust märkas ja tema kandidatuuri aasta ema auväärsele tiitlile esitas. Selleks kirjutatud iseloomustuses on Katrin Maria kohta kirjutanud, et pärast Raplasse kolimist asutatud TaevaniMaani Meistrikoda sai kiirelt populaarseks kooskäimiskohaks. Maria on lisaks oma poegadele nõuandjaks, lohutajaks ja lihtsalt heaks sõbraks paljudele lastele, kes tema juures keraamikatunnis käinud. Mariat iseloomustatakse kui inimest, kes jõuab kõike, on alati rõõmus ja heatujuline, tema energia sütitab teisi ning ta on oma hoolitsuse ja armastusega oma pere vastu eeskujuks ja innustajaks kõigile teistele.
Kui Maria lasi poistel teda iseloomustada, sõnas Richard Roland: “Ma armastan oma emmet kogu südamest!”, kaksikud aga lisasid, et nende emme on kõige ilusam, väga hea ning ta teeb savitöid, koristab maja, peseb nõusid, teeb süüa ja triigib.

Nele ja Meelis Pernitsa peres kasvab kolm tütart: Luiselota, Lisette ja Liisbet. Foto erakogu

Märjamaa aasta emaks valiti Nele Pernits, kes endale osaks saanud aust sai teada Märjamaa valla lehte lugedes. Tavapäraselt on aasta ema tunnustatud hõbelusikapeol, kuid eriolukorraga seoses on see edasi lükatud.
Sellest, et tema võib tiitli saada, polnud Nelel kõige vähematki aimu, nii et üllatus lehte lugedes oli tõesti väga suur. “Mõtlesin, et kas päriselt mina. Ja mis seal salata, hea meel oli ka,” sõnas Nele.
Nele peres kasvab kolm tütart: Liisbet (4), Lisette (8) ja Luiselota (13). Just lapsed on Nele sõnul suurel määral kõigi tema tegutsemiste põhjus. Koos perega võetakse igasugu vahvaid asju ette, näiteks käiakse orienteerumas, matkamas või pakitakse kogu pere autosse ja sõidetakse kas Eestit või Euroopat avastama. Lapsed iseloomustavad Nelet hea ja lahke emana, kellel on kogu aeg väga palju tegemist.
Kui Nelel ei ole parasjagu käsil mõni seiklus koos perega, töötab ta Alus Kaitseliidu koolis haridustehnoloogina ja tänu talle on käivitatud Naiskodukaitse Märjamaa jaoskond ja kodutütarde Märjamaa rühm. Aasta ema tiitlile esitasidki Nele Naiskodukaitse Märjamaa jaoskonna liikmed, kes on teda iseloomustanud kui toetavat, innustavat ja tähelepanelikku inimest.
Ta on aktiivne noortele suunatud projektide algataja, näiteks tänu Nelele said alguse peredele suunatud Märjamaa Mäger ja laste seikluspäev. Vabatahtliku tööna panustab Nele Märjamaa kogukonna turvalisuse tõstmisesse ning noorte aktiivse ja hariva vaba aja veetmise võimaluste loomisesse ja võimalusel teeb ta seda tööd koos abikaasa Meelisega.

Kohila valla aasta ema Heinike ja Imre Reisini peres kasvab kolm last: Romet, Karmen ja Britta
Rosanna. Foto: Siim Solman

Kohila valla aasta ema auväärse tiitliga pärjati Heinike Reisin, keda sel puhul käidi esmaspäeval valla poolt üllatamas. Kuni külastuse hetkeni ei olnud Heinikesel aimugi, mille puhul külalisi tegelikult on oodata.
Kohila vallavanem Uku Torjus sõnas kingituseks toodud lillekimpu üle andes, et inimene võib elu jooksul saada mitmeid tiitleid, kuid aasta ema tiitel on neist kõige erilisem, kuna annab märku sellest, et tiitli saaja on õnnestunud ja silmapaistev lapsevanem. Üllatusesinejaks kutsutud Uudo Sepp lisas omalt poolt, et kõik emad väärivad väärtustamist, sest neil on niivõrd suur roll meie elus.
Pärast tiitli saamist ütles Heinike teda vallanud emotsioonide kohta, et tal on siiralt hea meel. “Tunnen, et midagi on ära tehtud, et teen õiget asja järelikult. Ma armastan oma peret väga ja mul on hea meel, et nad on märganud oma ema,” sõnas Heinike. Tema lapsed Karmen (26) ja Romet (17) iseloomustavad oma ema kui väga armast ja õrna ja samas tugevat naist. Karmen lisas, et ema on neile kõige austusväärsem inimene, suurim eeskuju ja peale ema ka sõbranna ja õe eest. Lisaks Karmenile ja Rometile kasvab peres Britta Rosanna (7) ja Heinike on ka hoidnud ja armastanud oma kolme täisealist kasulast, nii et koos ollakse suur ja ühtne perekond.
Kandidaadi iseloomustuses on Karmen oma ema kohta välja toonud, et Heinike on võimaldanud neil tegeleda asjadega, mis neile meeldivad, olnud kannatlik ja suunanud, kuid mitte kunagi sundinud.
Heinike on tihedalt oma laste tegemistega seotud, mõeldes välja neile vahvaid mänge, elades kaasa nende tegemistele ja võttes vabatahtlikult osa kooliüritustest. Lisaks sellele on ta ka kogukondlikult aktiivne, näiteks osales ta tantsugrupiga Hageri külade tänuõhtul, hakkas käima rahvatantsus ja võtab osa ka Kohila valla eelarvekoosolekutest.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare