Sisuturundus

Esmapilgul võib tunduda, et muru on ju muru. Mõnus, pehme, roheline ja paks. Sellel on hea suvel pikali visata ja lastel ringi joosta. Roheline muru on elementaarne igas aias ja seetõttu ei tea paljud, et tegelikult on murud küllaltki erinevad. Kui oled kukalt kratsinud, miks sinu muru suvel kiratseb ja naabril on see hulga rohelisem ja pehmem, siis ei pruugi põhjus olla vaid hooldamises, vaid valitud muru tüübis.
Sõltuvalt muruseemne segust on murud küllaltki erinevate omadustega. Peamised kaks taimesorti kõikides murudes on aruhein ja aasnurmikas.
Sõltuvalt, millist liiki seemneid on segule veel lisatud, jagatakse murud erinevateks tüüpideks:
• Enamlevinud eesti ilumuru koosneb peamiselt aruheina ja aasnurmika sortidest. Selline muru on väga tallamiskindel, kasvab tihe muruvaip ja muru kestab kaua. Sellist muru saab niita juba 2,5 cm kõrguselt ja selleks sobivad kõik erinevad muruniidukid. Ilumuru ei ole väga kiirekasvuline ja võid võtta rahulikult aega selle niitmiseks, niitmiseks sobib nii kergem elektriniiduk kui tavaline bensiinimootoriga muruniiduk. Eriti filigraanse tulemuse annab, kui lubad toimetama robotniiduki – sellisel juhul on sinu ilumuru alati piinlikult korras.
• Kodumurule on lisaks aruheina ja aasnurmikale juurde segatud ristikut. Tänu ristikule muru õitseb ja segu annab sarnaselt ilumurule muruvaibale väga suure tallamiskindluse. Muruvaip on tihe ja pehme. Siiski võiks see muruutüüp enne niitmist olla veidi kõrgemaks kasvanud kui ilumuru. Sobiv niitmiskõrgus on 4 cm. Kodumuru on üsna kiirekasvuline, seega pead seda üsna tihti niitma – vali niitmiseks võimas bensiinimootoriga niiduk, et töö saaks tehtud kiiresti ja korralikult. Vaata sobiv muruniiduk k-rauta.ee poest kodust lahkumata.

• Spordimuru sobib hästi palliväljakute ja suure koormusega aladele. Lisaks aruheinale ja aasnurmikale on segus veel karjamaa raihein. Muru on ülimalt vastupidav tallamisele ja võiks niitmise hetkeks olla vähemalt 3 cm kõrgune. Kuna spordiväljakud on üsna suured ja selline muru talub suurt raskust, on murutraktorid eriti mugavad sellise suurema töö jaoks ja suur muruplats saab kiiresti niidetud.

Foto: Pixabay

• Varjumuru sobib hästi varjulistesse kohtadesse, kus pole palju päikest. Segus on aruhein, aasnurmikas ja karjamaa raihein. Erinevate seemnete valitud osakaal annab muru, mis kasvab hästi aladel, kus ei ole nii palju valgust ja soojust. Sellist muru võiks niita, kui see on vähemalt 3-4 cm kõrgune. Enamasti on varjulisi kohti vähem ja sellised muruplatsid väiksemad, muru niitmiseks võib täiesti piisata kergest mehhaanilisest muruniidukist või väiksemast elektriniidukist.

Kui soovid oma senist muru tüüpi muuta, tuleb külvata uus muruseemne segu.

Uue muruseemne külvamisega oota, kui keskmine õhutemperatuur on tõusnud vähemalt 14 kraadini, sobiv aeg selleks on aprilli lõpp või mai, kuni hilissügiseni välja. Pärast seda, kui oled seemned ära külvanud, ära unusta neid sisse rullida ja uut muru kasta. Alles külvatud muruseemet tuleb ettevaatlikult kasta, et sa ei uhuks muruseemet minema, eriti tähelepanelik ole kallakutel ja tõusudel. Uue muru istutamisel võiksid lasta murul esimest korda kõrgemaks kasvada, kui tavaliselt ja niita vähem. Alles teise või kolmanda niitmise ajal võid muru pügada sellisesse kõrgusesse nagu soovid.
Muru tüübist sõltub selle kasutus- ja niitmisviis. Koduaeda, kus liigutakse vähem, ei tasu külvata spordimuru. Samuti, kui soovib harvemini niita, vali aeglase kasvuga muruseemnete segu. Iga muru jaoks on olemas sobiv niiduk.

Kui tead oma muru tüppi, vali sobiv muruniiduk K-rauta.ee suurest valikust ja niitmine saab tehtud kiiresti ja korralikult. E-poes on suur valik niidukeid, nii klassikalisi bensiinimootoriga mudeleid, kui kõrgtehnoloogilisi robot muruniidu

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare