14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSKuusiku lennuvälja küsimus on jõudnud kohtusse

Kuusiku lennuvälja küsimus on jõudnud kohtusse

Stina Andok

MTÜ Rapla Lennuklubi on Rapla volikogu otsuse vaidlustanud kohtus ning halduskohus on rahuldanud ka esialgse õiguskaitse taotluse. Vaidluste kestel ei saa vald uue haldajaga lepingut sõlmida.

MTÜ Rapla Lennuklubi, mis samuti esitas oma pakkumise Kuusiku lennuväljale haldaja leidmise konkursil, otsustas vaidlustada Rapla vallavolikogu otsuse, millega kuulutati konkursi võitjaks Kuusiku Energia OÜ.
MTÜ taotles halduskohtust ka esmast õiguskaitset ning kohus rahuldas taotluse, et seniks, kuni osapooled vaidlevad, säilitatakse õigusrahu. Rapla vallavalitsus ei saa volikogu otsust ajavahemikus 15.05-13.06.2020 täita ja lepingut Kuusiku Energia OÜ-ga sõlmida.
Veel on lahtine, mis saab lennuväljast ja sealsest tegevusest vahepealsel ajal. „Mida ja millises mahus saab kohtuvaidluse perioodil Kuusiku lennuväljal korraldada, valitsus alles arutab,“ selgitas vallavanem Meelis Mägi. Millal täpselt otsused vastu võetakse, vallavanem samuti öelda ei osanud: „Küsimus on halduskoormuses, mis praegu meile langeb ja mida me ei saa endale võtta. Kõik oleneb, kui pikaks vaidlus kujuneb. Kõige mustema stsenaariumi järgi peame lennuvälja hoopis sulgema, selle asemel, et seda saaks arendada ja uuendada. Kahju, kui ei osata väärikalt kaotada ja sellega kõigi Kuusiku lennuvälja kasutajate elu raskeks tehakse.“
Samuti ütles vallavanem, et vallavalitsusele laekunud info kohaselt on lennuväljal tegutsevad klubid, nende seas ka osa MTÜ Rapla Lennuklubi liikmeid kohtuvaidluse algatamisest üllatunud ja häiritud, kuna see hakkab häirima ka lennuvälja tegevust.

Kes lepingust võidab

MTÜ Rapla Lennuklubi esindaja Jaano Rässa sõnul tervitab klubide ühendus seda kohtumäärust, mis tagab mõneks ajaks õigusrahu Rapla lennuvälja arengute osas. „Esialgse õiguskaitse taotlusi ei rahuldata sugugi kergekäeliselt ega pikemat perspektiivi hindamata,“ ütles ta.
„Kuivõrd ei Rapla vald ega Kuusiku Energia OÜ pole meie poole ise kordagi pöördunud senise vaidluse kestel, siis tegime meie neile hea tahte näitamiseks ettepaneku kohtuda lähiajal, et leida võimalusel ka kohtuväliseid kokkupuutepunkte,“ sõnab Rässa. Samas tõdeb ta, et täna ei saa Rapla lennuklubi olla väga optimistlik vastaspoole kavatsuste suhtes: „Viimastel päevadel on käinud aktiivne mõjutustegevus meie liikmete seas ridade lõhestamiseks. Võime aga kindlalt väita, et meie klubi liikmete absoluutne enamus toetab valitud kurssi, võitlust õiguse ja õigluse nimel.“
Mis puudutab Kuusiku lennuvälja tegevust vaidluste perioodil, leiab lennuklubi, et Rapla vald saab hädavajalike tegevuste haldamisega ka ise edukalt hakkama. „Oluline on ikkagi lõpptulemus, mis peaks tagama maksimaalselt kõigi õigustatud osapoolte huvide kaasamise ja esindatuse,“ ütleb Rässa.
Rässa toob kaasuse kaalukuse näitlikustamiseks ühe võrdluse: „Estiko Energia OÜ poolt Tartus Raadile rajatav päikesepark tuleb 106 ha alale, mille alune maa oli reostunud ning riik ei leidnud sellele mingit muud kasutust.“ Ta toob välja, et selle maa eest makstakse renti 50 000 eurot aastas, lisaks kulutab arendaja vähemalt miljon eurot maa-ala korrastamiseks.
„Selles mõttes on tänane Rapla valla otsus võimaldada vähemalt pool tänase 177 ha korrastatud lennuvälja alast ühele OÜ-le ärimaana kasutuseks täiesti tasuta lihtsalt kriminaalne. Meie tellitud ekspertarvamuse kohaselt oleks sellise lepingu äriline väärtus 25 aasta perspektiivis vähemalt 2,5 miljonit, mis peaks laekuma Rapla eelarvesse. Vaidlustatud otsus toob vallale aga null tulu. Tekibki küsimus, kes sellest nii jõuliselt läbi surutavast lepingust siis võidab, kui seda pole ei lennuklubid ega ka vald?“ toob Rässa välja.

3 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare