11.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSPane puuk posti!

Pane puuk posti!

Tervise Arengu Instituut (TAI) alustas sel kevadel uut projekti – puugipank. Kui leiad endalt või mõnelt teiselt oma pereliikmelt puugi, märgi see kaardile ja pane puuk postiga Tervise Arengu Instituudi poole teele.

Veebilehel puugiinfo.ee on võimalik igal inimesel anda panus puugiohtlike piirkondade kaardistamisel. Kui oled leidnud puugi endalt või oma pereliikmelt, ka lemmikloomalt, märgi leiukoht veebilehel olevale kaardile. Lehel on selgitatud, et vastavalt inimeste puugimärgetele saavad teadlased teha järeldusi puukide elukohtade eelistuste, arvukuse muutumise ja ka ohtlikkuse kohta.

Veelgi suurema panuse andmiseks on võimalik saata oma puuk nüüd ka uuringutele. Nimelt on TAI-l olemas puugipank, kus hoitakse puuke haiguste määramiseks ja nende uurimiseks. Igast uuringule saadetud puugist on abi nakkusohtlike piirkondade kaardistamisel, puugihaiguste uurimisel ja uute ravimite väljatöötamisel.

Enne puugi teele postitamist tuleks veebilehel täita küsimustik, millega puuk registreeritakse andmebaasi. Igale puugile antakse unikaalne ID-number. Puuki TAI-sse läkitades tuleks kindlasti juurde märkida see ID-number, nii saab hiljem teha päringu puugi nakatumise kohta.

Mida täpselt teha?
1. Eemalda puuk kiirelt kehalt
2. Paki puuk kindlalt pakendisse, et ta põgenema ei pääseks
3. Märgi puuk kaardile
4. Pane puuk posti

Leitud puugid palutakse saata lihtkirjaga aadressil:

Puugipank
Tervise Arengu Instituut
Hiiu 42
11619 Tallinn

Puuke võib saata tavalises ümbrikus, kui järgida nõudeid:

  • Puuk peab olema surnud ja ühes tükis, mitte laiali surutud ega tükkideks lõigatud.
  • Puuk ei tohi olla eelnevalt töödeldud mingite ainetega (näiteks piiritus, õli) ega ka sisaldama muid aineid.
  • Puuki ei tohi panna ümbrikusse lahtiselt ning peab olema pakendatud selliselt, et ta ei saaks välja kukkuda või ronida (juhuks kui osutub siiski olema elus). Puugi võib pakkida toidukilesse, fooliumisse, soonkinnisega kilekotti, paberist tehtud taskusse vm. Kindlasti tuleb jälgida, et pakendi servad oleksid tihedalt kinni.
  • Ühest kohast leitud puugid võib saata ühes ümbrikus, kuid nad peavad olema pakitud eraldi. Igal puugil peab olema puugi ID-number.

Kui puugil ID-numbrit ei ole ehk puuk on puugiveebis registreerimata, tuleb juurde kirjutada (trükitähtedega):

  1. puugi leidmise koht küla täpsusega;
  2. puugi leidmise arvatav aeg;
  3. kas puuk leiti inimeselt, loomalt või mujalt;
  4. kas puuk oli naha sisse kinnitunud.

Veebiadministraator sisestab puugileiu koha veebikaardile hiljemalt nädal pärast puugiteatise saamist. Kui puugiga saadetud info on puudulik, jääb puuk uuringust välja. Ilma ID-numbrita puugi kohta pole võimalik tema nakatumise kohta tagasisidet saada.

Leitud puugi võib ka ise TAI-sse tuua

Puuk peab olema  pakitud täpselt samuti nagu nagu postiga saates. Puugi võib panna ka tikutoosi või mõnda väiksemasse karpi ning see tuleb õhukindlalt sulgeda (kleeplindi, toidukile vms), et puuk transportimisel karbist ära ei kaoks. Samuti peab iga puugi juures olema leidu täpsustav informatsioon. Nõuetekohaselt pakitud ja informatsiooniga varustatud puugid saab jätta TAI fuajee infolauda, kasti kirjaga „Puugipank“.

Puuke võib tuua tööpäevadel kl 9.00–16.00, aadressile Hiiu tn 42, Tallinn.

E-posti või telefoni teel infot puugi kohta vastu ei võeta.

Allikas: puugiinfo.ee 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare