-0.6 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
ArtikkelRaamatukogud avavad end tasapisi lugejatele

Raamatukogud avavad end tasapisi lugejatele

Helerin Väronen

Pärast eriolukorra lõppu on raamatukogud hakanud taas oma teenindusruume ja teenuseid lugejatele avama.

Kehtna valla raamatukogud on alates 18. maist avatud eriolukorrast tasapisi väljumise tingimustel. See tähendab, et kontaktivabalt saab raamatuid laenata ja lugemissaalis lugeda ajalehti ja ajakirju, kuid sealjuures tuleb järgida ohutusreeglit 2+2 meetrit ja desinfitseerida käsi. Soovituslik on kanda kaitsemaski ja lugeda ajalehte, kindad käes. Kindaid saab soovi korral raamatukogust.


Raamatukogu juhataja Silvi Lukjanovi sõnul on nad tänulikud mõistvatele lugejatele, kes teatasid oma lugemissoovist raamatukogule ette ja käisid vaid valmis raamatupakil järel. Jätkuvalt palutakse kojulaenutust teha kas RIKSWEB-i, e-kirja teel või raamatukokku helistades. Kohapeal saab tutvuda vaid uute raamatute väljapanekuga, riiulite vahele lugejaid sel kuul veel ei lasta.
Arvuteid saab kasutada, kuid sealgi tuleb oma soovist ette teatada ja järgida reegleid.
Kuni 1. juunini on Kehtna raamatukogud avatud eriolukorra ajaks kehtestatud päevadel ja kellaaegadel. 1. juunist on raamatukogud avatud tavapärastel aegadel ja ootavad uudistama näituseid ja väljapanekuid.
Lukjanovi sõnul on eriolukorra ajal lisandunud vähemalt üks uus lugeja igasse valla raamatukokku. Kokku leidis tee raamatukogudesse ligi 30 uut lugejat. Kuigi võiks arvata, et suurimad laenajad olid Järvakandi ja Kehtna lugejad, tuleb mõnevõrra üllatusena välja, et need olid hoopis Eidapere ja Keava lugejad. Infopäringute ja raamatukogudes oleva kirjandusega tutvumisel on aga siiski Kehtna ja Järvakandi lugejad aktiivsemad olnud.
„Tore, et meil on nii lugejaid, kes hoiavad end kursis pidevalt ilmuva kirjandusega, kui ka neid, kes soovivad raamatukogutöötajal endale midagi head soovitada. Oleme seisukohal, et raamatu peab saama iga lugeda sooviv inimene. Me ei eelda, et kõik raamatusõbrad saavad arvuti ja andmebaaside ligi või et kõik peaksid oskama sealt endale meelepärast kirjandust otsida. Infopäringute arvu suurenemine näitab meile pigem, et vallarahvas mõistab eriolukorra eripära. Varem tuldi kohapeale, nüüd uuritakse raamatute kohta pigem telefonitsi või e-kirjade teel. Nii mõistame, et väiksemate maakohtade lugejad on infopäringute suhtes veel tagasihoidlikud,“ lisas Lukjanov.
18. maist on teenindusruumid lugejatele avanud ka Kohila raamatukogu, kus külastajate arvu reguleeritakse ja veel on piiratud arvutite kasutus. Kuni piirangute kaotamiseni ei ole võimalik raamatukogus teha kaugtööd või kasutada seda vabaajakeskusena.
Et teenindusruume taas avada saaks, on nii lugejate kui ka raamatukogu töötajate kaitseks paigaldatud teenindusleti ette kaitseklaas, ruumides on väljas desinfitseerivad vahendid ning üleval on tähised ja viidad, et külastajad teaks hoida kahemeetrist vahemaad. Väljaandeid saavad lugejad avariiulilt valida ise, eelduseks on käte desinfitseerimine enne ja pärast väljaannete, inventari ja tehnikaseadmete kasutamist.
Raamatukogu juhataja Kristina Bender sõnas pärast esimesi külastuspäevi, et suurt tunglemist ei ole olnud ja inimesed käivad teenindusruumides hajutatult. Enamik külastajaid eelistab ise riiulite vahel raamatuid valida, kuid on märgata, et riskirühma kuuluvad lugejad soovivad meelsamini kontaktivabalt eelnevalt teavikuid reserveerida. Raamatukogu külastades on riskirühmal siiski soovitus kanda maske.
Käitumisjuhiseid, mida raamatukogudele antakse, uuendatakse igal nädalal ja reedel tulnud info kohaselt ei pea alates 25. maist tagastatavaid trükiseid enam 72 tundi karantiinis hoidma. Raamatute tagastamisega aga veel kiiret ei ole, neid saab viivisevabalt tagastada kuni juunikuu lõpuni.
Osa raamatukogusid on läinud pigem seda teed, et teenindussaalid ja teenused avatakse järk-järgult, aga kõik Märjamaa valla raamatukogud avatakse taas 1. juunist ja kõik teenused ning osakonnad on sellest hetkest avatud. Muidugi tuleb kõigil, sealhulgas raamatukogutöötajatel järgida kehtivaid ohutusnõudeid ja käitumisjuhiseid. Seni toimib edasi ettetellitud või reserveeritud raamatute kontaktivaba laenutus, mida soovi korral saab kasutada ka pärast 1. juunit.
Hädavajalike e-teenuste teostamiseks ja avaliku teabe kättesaamiseks on võimalik kasutada printimisvõimalusega arvutit, kuid aeg arvuti kasutuseks tuleb eelnevalt broneerida.
Rapla valla raamatukogud taastasid tavapärase teeninduse alates 20. maist ning Rapla keskraamatukogu alates eilsest, 26. maist. 21. maist hakkas taas toimima ka raamatukogude vaheline laenutus, mis eriolukorra ajal ei toiminud. Toimis aga koduteenindus, mis kasvas kogu maakonnas, eriti maaraamatukogudes.
Hetkel saab keskraamatukogus värskeid lehti lugeda esimese korruse saalis, kuid alates 28. maist saab seda taas teha lugemissaalis.
Enamikus Rapla valla raamatukogudes oli laenutuste arv eriolukorra ajal eelmise aasta sama ajaga võrreldes stabiilne, kuid kasvas see Järlepa, Kuimetsa ja Kaiu raamatukogus. Täiesti suletud olid Kuusiku ja Härgla väliteeninduspunktid, mis maikuu lõpul avatakse. Mujalt maakonnast võib veel välja tuua Haimre, kus laenutuste arv kasvas.
Keskraamatukogu juhataja Õie Paaslepp tõi välja ka selle, et kogu maakonnas kasvas kodulehtede külastus ning tunduvalt enam hakati kasutama raamatukogu programmi RIKSWEB. Eriolukorraga seoses muudeti lihtsamaks ka uueks lugejaks registreerimine, mida elektrooniliselt saab teha kõikides Rapla valla raamatukogudes ja Kohila raamatukogus.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare