3.3 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
RSRaplamaa muuseumid ootavad taas külastajaid

Raplamaa muuseumid ootavad taas külastajaid

Helerin Väronen

Alates 11. maist on lubatud muuseumide ja näitusesaalide siseruumide külastamine, kui seal järgitakse eritingimusi. Enamik Raplamaa muuseume on tänaseks oma uksed avanud ja ootavad väikeste gruppidena külalisi.
Velise Sillaotsa talumuuseumi juhataja Kalju Idvand sõnas, et nemad on avatud olnud alates 11. maist, kuid esimene päev veel ühtegi külastajat ei toonud. Idvand ei usu ka, et lähima paari nädala jooksul külastajaid tuleb, olukord peab selle jaoks veelgi rahunema. Varem on maikuu olnud see aeg, kui Sillaotsal käivad just koolilapsed ekskursioonidel, kuid sel aastal neid ilmselgelt ei tule.
Peamiselt tullakse Sillaotsale muuseumitundide pärast, kuid hetkel ei ole neid tellitud. Varem on ka Naiskodukaitse olnud aktiivne ekskursioonide korraldaja, kuid Idvand usub, et hetkel on neil kriisi tõttu muud mured ja tegemised.
Kuid see, et muuseum on olnud külastajatele suletud, ei tähenda, et muuseumitöötajad tegevuseta oleks. Hetkel hooldatakse museaale ja muuseumi territooriumit. Samuti tehakse väikeseid remonditöid: käivad tööd välisvalgustuse saamiseks ja ka parkla saab omale valgustuse. Museaalide korrastamine ja remonditööd on Idvandi sõnul sellised, mida annab teha lõputult, sest asju on muuseumis väga palju. Samuti vahetatakse ja kogutakse infot, esemeid ja valmistatakse ette uusi muuseumitunde. Iga nädal ilmub Märjamaa valla lehes 2-3 lugu muuseumist ning pilt-viktoriin muuseumi esemete kohta.
Edasistest plaanidest on veel vara rääkida, kuid praeguse seisuga peaks juulikuus toimuma Avatud talude päev, millest Sillaotsa tahab osa võtta. Sel nädalal toimuma pidanud Muuseumiöö on aga edasi lükatud ja tuleb 29. augustil. Seda tingimusel, et viirusest on võitu saadud ja muuseumid oma tavapärase töörütmi enam-vähem taastanud.

Hageri ja Mahtra muuseum on samuti avatud
Hageri muuseum on avatud alates 12. maist. Selleks, et külastajatel oleks, mida vaadata, pikendati ja täiendati näitust “Viiekümnendate lainel“. Välja on pandud Rahvusarhiivist laenatud stendinäitus ning näeb ka 1950-ndatest pärit ehtsaid kleite ja muid esemeid. Neid eksponaate, mis on mujalt laenatud, näeb muuseumis juuni lõpuni, muuseumi oma kogudest pärit esemeid saab ka hiljem vaadata.
Selleks, et praegustes oludes saaks inimesed ohutult muuseumi külastada, pole muid muudatusi tehtud kui see, et inimesed sisenevad eesuksest ja väljuvad verandauksest, üksteisega kokku puutumata.
Sel ajal, kui muuseum oli suletud, tegelesid muuseumitöötajad päringutele vastamisega, süstematiseerisd fotosid ja tuvastasid neil isikuid, kogusid pärimust ja on seda üles pannud. Muuseumi juhataja Virve Õunapuu sõnas ka, et nad on sõna otseses mõttes muuseumi tervist hinnanud, näiteks seda, kus vajab mõni voodrilaud väljavahetamist. Tegeletakse ka Hageri ajaloo uurimisega ja valmistatakse ette järgmist aastat, mil Hageri esmamainimisest möödub 780 aastat.
Õunapuu ise tegeleb Hageri kooli raamatu käsikirja koostamisega, mis peaks valmis saama mai lõpuks.
Alates 12. maist on taas avatud ka Mahtra talurahvamuuseum. Seal pikendati kuni juuli alguseni näitust „Elusa metsa ilu“. Külastajaid oodatakse ka ekskursioonile Eeru kõrtsi ja uudistama Mahtra sõjavälja. Muuseumi juhataja Jaanus Plaat sõnas, et enne avamist pidid nad tegema ka ettevalmistusi vastavalt kultuuriministeeriumi ja Terviseameti juhenditele, et muuseumi külastamine oleks võimalikult ohutu. Hetkel oodatakse kuni 10-liikmelisi gruppe, kuid Plaat loodab, et varsti saab ka juba suuremaid gruppe vastu võtta.
Kui olukord normaliseerub, on oodata ka uusi näituseid, mis olid plaanis juba enne eriolukorda. Plaat ei soostunud küll veel välja ütlema, milliste näitustega tegu on, kuid jooksvalt teavitatakse sellest inimesi kodulehel.

Järvakandis tuleb uus näitus
Järvakandi klaasimuuseumis on praegu käsil näituse väljavahetamine ja muuseumi juhataja Allan Kima loodab, et nad saavad muuseumi avada 26. mail. Eelmine näitus Pilvi Ojamaa klaastoodetest oli menukas ja üleval kolm hooaega. Eriolukorra ajal postitati näitusel olevate esemete pilte muuseumi Facebooki lehele koos lugudega, mis nende esemetega kaasas käivad.
Järgmise näitusega tutvustatakse Tarbeklaasi toodangut klaasimuuseumi kogudes. Kuigi algul oli Kima soov teha see näitus kronoloogilises järjekorras, on nüüd plaan esemeid eksponeerida kunstnike kaupa.
Nagu kõigil teistel muuseumitel ja turismiettevõtetel, on ka Järvakandi klaasimuuseumis keeruline aeg. Praegu loodetakse üksikkülastajate ja perede aktiveerumisele. Gruppe klaasimuuseumisse veel ei lubata, kuna sealsed ruumid on kitsad ega võimalda korrektset reeglite täitmist. Muuseumiga on tihedalt seotud ka Klaasistuudio, kus hetkel on vaid üks broneering juunisse tehtud. Ainult ühe broneeringu pärast ei ole aga mõtet ahju tööle panna, nii et Kima loodab, et broneeringuid tuleb juunisse piisavalt.
Muuseum on soovinud ka EAS-i kaudu toetust saada, kuid esimesse taotlusvooru nemad ei kvalifitseerunud. Teise vooru, mis sel nädalal avati, saavad nad aga taotluse teha.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare