-0.1 C
Rapla
Teisipäev, 23 apr. 2024
RSTänavavalgustus lülitub ümber suvisele režiimile

Tänavavalgustus lülitub ümber suvisele režiimile

Stina Andok

Ajal, mil õhtud ja ööd on valgemad, ei ole enam vajadust niivõrd laialdaselt tänavaid valgustada ning vastavalt vajadustele on omavalitsused kohandanud tänavavalgustuse kasutamist.

Rapla vallas on tänavavalgustuse osaline väljalülitamine öiseks ajaks planeeritud vallavanem Meelis Mägi sõnul 15. maist kuni 15. juulini. Öist valgustust ei lülitata välja Raplas Tallinna maanteel, Viljandi maanteel ja Rapla keskväljakul. Osaliselt jäävad pimedal ajal valgustatuks ka jõepromenaad ja valvekaameratega varustatud kohad. Tänavavalgustus lülitub sisse ja välja sõltuvalt päevavalguse tugevusest.
Kehtna vallas on ikka suviti tänavavalgustusega säästlikult toimetatud ning vastavalt võimalusele valgemal ajal teatud piirkondades vähem valgustust kasutatud. Kehtna vallas on valgustus kellaajaliselt programmeeritud ning olenevalt piirkonnast lülitub valgustus südaöö ja kella ühe vahel välja. Valla taristuspetsialist Marko Valgma kinnitab, et lähtutakse ka elanike tagasisidest ning vajadusel lülitatakse valgustus varem sisse. Ta mainib, et näiteks on arvestatud Keava rongipeatuses hiliste väljujate vajadusi, hoides seal piirkonnas valgustust kauem sees.
Märjamaa valla haldusosakonna juhataja Margus Vaheri sõnul lülitatakse Märjamaa vallas igal aastal umbes mai keskel öine tänavavalgustus välja. Ainsa erandina jääb valgustatuks keskväljak. Vaher selgitab, et suvel ei ole mõtet elektrit tänavavalgustusele raisata, kuna õhtud on pikalt valged ja öösiti rahvast väga ei liigu. Tavapäraselt lülitatakse tänavavalgustus jälle sisse augustis toimuva Märjamaa Folgi ajaks ja siis on see ka sisselülitatuks jäänud.
Kohila vallas toimib tänavavalgustus abivallavanem Villu Karu sõnul aasta ringi ühel põhimõttel, lülitub automaatselt sisse, kui on pime, ja välja, kui on valge. Karu toob välja, et Kohila vallas on tänavavalgustuses läbi viidud ka suur rekonstrueerimise projekt, mistõttu valgustuse puhul säästlikumaid käitumisviise rakendama ei pea.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare