-1.7 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
ArvamusMälestusi täis linn

Mälestusi täis linn

Raplamaa Sõnumid

Rapla sai nädalavahetusel ühe mälestusmärgi võrra rikkamaks – avati Riinimanda helina skulptuur. Tegelikult uhke ju! Kas Eestis ongi mõnda teist väikelinna, kus kohalikku lugu jutustatakse pinkide, tubade, kivide ja skulptuuride abil? Ega vist.
Kui nüüd kiiresti meenutama hakata, tulevad esimestena silmade ette pingid. Näiteks helilooja ja organisti Hugo Lepnurme pink, luuletaja Andres Ehini luuletusi lugev pink, muusiku ja suure unistaja Toivo Kurmeti musitseeriv pink. Skulptuurid, millel on ilmselt küll natuke pikem eluiga kui pinkidel, märgivad Raplas brigaadikindral Märt Tiru, Alu mõisahärra ja mitme näoga Linna Pea tegemisi. Väljapanekutega toad on pühendatud rahvatantsulegendile Linda Rausile ja oma lühikesest elust viivu Raplas veetnud Raimond Valgrele. Veel on kultuurikeskuses nimeline tuba kunagisel apteekril ja kohalikul kultuurimetseenil Rudolf Veinbergil ning kunstigalerii, mis kannab teise Raplale olulise mehe, kohaliku kauaaegse haridusseltsi esimehe Jaan Rütmani nime.
Sellesse loetellu tuleb kindlasti lisada kirikaias seisev skulptor Jaan Koorti monumentaalne Vabadussõjas langenute mälestusmärk ja kalmistul 1941. aasta sõjasuve õudusi meenutav memoriaal, mille kujundas arhitekt Liina Jaanus.
Aga see ei ole veel kõik. Täiesti iseseisvad, aega ja inimesi tähistavad mälestusmärgid on ehitised. Ka nendega on Raplal vedanud. Alustame uhkest kahe torniga kirikust, peatume 18. sajandi viimasel veerandil ehitatud kivisillal, siis jõuame Karl Burmani projekteeritud Rapla pangamaja juurde, sealt pisut edasi seisab Linna Pea ja Alu mõisahärra vaateväljas arhitektide Karl Burmani, August Volbergi ja Edgar Velbri ühistööna (Burman alustas ja teised viisid lõpuni) sündinud Rapla kultuurimaja, sealt veel veidi edasi Mahlamäele ja seal ootab rakendust läinud sajandi lõpu arhitektuuriliseks pärliks nimetatud kunagise KEK-i peahoone (täna Okta Centrum).
Kuid seegi pole veel kõik. Kui ilusti otsida, leiab Karmani kaubamaja tagant arhitektuuribüroo Salto projekteeritud ja Ehitus5ECO ehitatud riigigümnaasiumi hoone. Sealt mitte kaugel, endise ühisgümnaasiumi, praeguse Kesklinna kooli juures asub nüüd siis „Riinimanda helin”.
Ja ka see pole kõik. Sest paljud tähtsad inimesed ja hooned on alles tähistamata. Võiks ju näiteks olla nii, et kui Riinimanda sai skulptuuri, siis märgitakse kuidagi ära ka Rapla Laulustuudio jne. Ja üldse võiksid kõigil Raplale olulistel hoonetel olla tahvlikesed, mis ütlevad, millega tegemist, ja kõik olulised tähised peaksid olema üles loetud ning seletavate lugudega lahti räägitud raamatutaolises brošüüris.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare