0.5 C
Rapla
Teisipäev, 23 apr. 2024
UudisedMTA tuvastas Raplamaal „mustalt” töötajaid

MTA tuvastas Raplamaal „mustalt” töötajaid

Stina Andok

26. mail kontrollisid Maksu- ja Tolliameti (MTA) audiitorid koos Tööinspektsiooni ja Politsei- ja Piirivalveametiga Raplamaa ehitusplatse ning tuvastasid mitmeid rikkumisi.

MTA kommunikatsioonijuht Gea Otsa vahendab, et 26. mail kontrolliti Raplamaal 4 ehitusobjekti Märjamaal, Raplas ja Kohilas ning 19 ettevõtte 41 töötaja töötamise registreeritust töötamise registris.
MTA tuvastas kontrolli käigus kolm registreerimata ehk „mustalt” töötajat ning rikkumisi esines kolmes ettevõttes. Üks ehitusplatsidest, kus asjad ei olnud korras, oli riigihanke objekt. Seal tuvastati Otsa sõnul kaks registreerimata töötajat ning tuvastati, et objektil töötanud kaheksast alltöövõtjast viie puhul on väga madal palgatase või ei makstud üldse ametlikult töötasu.
Lisaks puudustele töötamise registreerimisel tuvastas MTA, et 19 ettevõttest 12 on ümbrikupalga risk. Ümbrikupalga riski arvutatakse töötajate sissetulekult võrdluses samal ametikohal töötavate teiste isikute sissetulekutega. Ettevõtted, kus selline risk tuvastati, kutsutakse vestlusele MTA-sse.
Kus esinesid rikkumised, viiakse läbi menetlused. „Ettevõtetel tuleb tasuda deklareerimata töötasudelt tööjõumaksud, seega saavad nad maksunõude maksude tasumiseks. Kui menetluste käigus selguvad asjaolud, mis viitavad tõsisemale tahtlikule rikkumisele, ei ole välistatud ka väärteomenetluse alustamine ning võimalik nii juriidilise isiku kui ka juhatuse liikme karistamine ning trahvimine,” selgitab Otsa. Rikkumistega seotud isikute maksukäitumist jälgitakse ka tulevikus.
Tööinspektsiooni inspektor leidis ka tööohutuse vaates Raplamaal mõned puudused, kuid need likvideeriti kiirelt. „Töösuhete osas on uurimine alles käimas, sest tööandjale antakse alati dokumentide esitamiseks aega. Inspektor ootab neilt dokumente järgmise nädala jooksul,” selgitab Tööinspektsiooni kommunikatsioonijuht Kristel Abel. PPA sel korral Raplamaal rikkumisi ei tuvastanud.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Vana teema
5. juuni 2020 10:36

Kes siis ei teaks neid toredaid tööandjaid, kes maksavad ametlikult miinimumi ja ülejäänud sulas nii et pangalt töötaja ealeski laenu ei saa näiteks jne