6.1 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
SportArvamus: Maakonna parimate sportlaste valijatest

Arvamus: Maakonna parimate sportlaste valijatest

Heino Laiapea

Rapla maakonna parimate sportlaste valimiste tulemustest võis lugeda Raplamaa Sõnumitest 18. ja 25. jaanuaril. See tekitas küsimuse, kellel on voli valimistel osaleda. Rapla Maakonna Spordiliidu veebilehel on üleval 2012. aastal kinnitatud ja 2016. aastal täiendatud Rapla maakonna spordivaldkonna autasustamise kord.

Selles on kirjas, et hääletamisel osalevad:
• spordialade esindajad (maakonnas registreeritud ja kutsetunnistust omavad treenerid)
• spordiliidu juhatuse liikmed
• spordiklubide esindajad
• maavanem
• maavalitsuse sporditöö peaspetsialist
• spordiliidu ekspeasekretärid
• vallavalitsuste sporditöö eest vastutajad
• Raplamaa koolide kehalise kasvatuse õpetajad (omavad kehalise kasvatuse õpetaja kutset)

Mitme hääleõigusega isikul on hääletamisel üks hääl ning hääletades määratleb ta ennast, kelle või mis organisatsiooni eest ta hääletab. Juhatuse koosolekute hilisematest protokollidest ei selgu, et seda korda oleks muudetud. Huvitav punkt on „mitme hääleõigusega isikul on üks hääl…”. See on lisatud eelkõige tollase juhatuse esimehe Aivo Sildvee pärast. Ta oli ühtlasi Kaiu valla sporditöötaja ja spordiklubi juht. Hääletada sai vaid ühe korra.

Spordiliidu lehel on viimati avaldatud parimate sportlaste valiku tulemused 2014. aastal 30 ankeedi põhjal. Sama arv ankeete laekus 2015. aastal. Mitu kirja spordiliit välja saatis nendel aastatel, ei selgu. Küll aga on see arv varasematel aastatel olnud kuuekümne ringis. 2016. aastal täiendatud juhendi kohaselt on hääleõigus vallavalitsuste sporditöö eest vastutajatel (varem 10, 2017. aastast 4).

Spordiregistri andmetel on Raplamaal 74 spordiklubi, 96 kutsega treenerit. Maavanemat ja maavalitsuse sporditööspetsialisti enam pole. On kolm spordiliidu ekspeasekretäri ja 22 kooli, kellel on vähemalt üks kutsetunnistusega kehalise kasvatuse õpetaja. Ja muidugi üheksa spordiliidu juhatuse liiget. Kokku 204 hääletajat. Kui jälgida täpselt korda, tuleb sellest maha arvata mitme hääle õigusega isikute hääled. Miks siis ikkagi tegelikke osalejaid napib? Põhjuseid on mitu.

Neid klubisid, kelle esindajaid kriteeriumi täitnute nimekirjas pole, see valimine ei huvita. Kui aktiivsed on parimate valimistel kehalise kasvatuse õpetajad, ei ole teada. Ankeedile vastamiseks on antud lühike aeg, tavaliselt kümme päeva. Pole selge, kas spordiliit saadab teate kõigile maakonna spordiklubidele või ainult oma liikmetele (35). Kui nii, siis pole see maakonna parimate sportlaste valimine, vaid spordiliidu kitsama ringi tegu.

Spordiliidu juhatuse otsus eirata enda kehtestatud korda on omaette eksitus. Mõistetav on Kohila valla ettepanek esitada spordiliidu juhatusele parima sportlase valikuks oma valla elanik Ott Tänak. Kummaline, et juhatusel ei tekkinud küsimust, kas rallisõitjad on meeskond. Kunagi varem pole ükski vald esitanud parimate sportlaste valikul oma kandidaati. Järgmisel korral võiks Kehtna vallavalitsus esitada parimate sportlaste hulka Eesti mullused künnimeistrid Kaspar Järvala ja Priit Puuoru, kes valmistuvad Venemaal Leningradi oblastis augustis peetavateks maailmameistrivõistlusteks. Künnivõistlusi ei pea kultuurkapital rahvuskultuuriks, spordiliidud aga mitte ka tehnikaspordiks.

Spordiliidu juhatusel ja Kohila valla juhtidel on märkamata jäänud Ott Tänakust mullu kõvemate tiitlitega tehnikasportlane. Kahekordne maailmameister, Euroopa meister, Eesti, Läti ja Baltimaade meister jetisõitja Mattias Reinaas. Ta valiti küll maakonna parimaks noorsportlaseks, kuid tema tiitlid on saavutatud täiskasvanute klassis. Seega kahes võistlusklassis maailmameistriks kroonitud Kohila motospordiklubi liige, Kohila vallas elav ning seni perekonna toel treeninud ja maailma tippu jõudnud Mattias Reinaas on maakonna parim ka täiskasvanute arvestuses. Kuidas see spordiliidu juhatusel kahe silma vahele jäi? Igal juhul väärib ta spordiliidu tunnustust vähemalt võrdväärselt Saaremaalt sirgunud Ott Tänakuga.

Seda viga saab hea tahtmise juures parandada kohe. Enne kirjutamist suhtlesin maakonna tuttavate spordiinimestega, kellele on spordiliidu juhatuse käitumine parimate sportlaste valikul vastumeelne.

Siinkohal on paslik avaldada Mattias Reinaasa 2021. aasta tulemused:

Ski GP 3 (täiskasvanud) Eesti MV I koht
Ski GP 3 (täiskasvanud) Läti MV I koht
Ski GP 3 (täiskasvanud) Baltic Cup I koht
Ski GP 3 (täiskasvanud) UIM maailmameistrivõistlused I koht (Olbia, Itaalia)
Ski GP2 (täiskasvanud) Eesti MV I koht
Ski GP2 (täiskasvanud) Läti MV I koht
Ski GP2 (täiskasvanud) Baltic Cup I koht
Ski GP2 (täiskasvanud) UIM Euroopa MV I koht (Ungari, Poola)
Ski GP2 (täiskasvanud) UIM maailmameistrivõistlused I koht (Olbia, Itaalia)
Ski GP 1 Classic
(täiskasvanud) Läti MV I koht
Ski GP1 (täiskasvanud) Eesti MV II koht
Ski GP1 (täiskasvanud) Baltic Cup I koht

Jetivõistluste IJSBA alaliidu Jet Ski World Series 2021 hooajal kuulus sarja kolm võistlust: Poola, Ameerika, Tai:
Pro-AM Ski 4 Stroke Lites IJSBA Euroopa MV II koht (Poola)
Pro-AM Ski Stock IJSBA Euroopa MV II koht (Poola)
Pro-AM Ski Lites IJSBA Euroopa MV VII koht (Poola)
Pro-AM Ski 4 Stroke Lites IJSBA Tai etapi II koht (Pattaya)
Pro-AM Ski Stock IJSBA Tai etapi VI koht (Pattaya)
Pro-AM Ski Lites IJSBA Tai etapi I koht (Pattaya)

Jet Ski World Series 2021 hooaja kokkuvõttes:
Pro-AM Ski 4 Stroke Lites IJSBA Jet Ski World Series maailmameister
Pro-AM Ski Lites IJSBA Jet Ski World Series maailmameister

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare